Antikraak zijn tegenwoordig heel populair, er is kans dat je in een kasteel kunt wonen!

Een antikraak woning heeft zijn voordelen en nadelen, maar zeker meer voordelen voor de meeste mensen. Het is een leegstaand gebouw en of werkruimte die tijdelijk wordt gehuurd en na een bepaalde tijd wordt het gesloopt, gekocht of gerenoveerd. Het is niet zo dat je een woning krijgt die helemaal uit een horror film komt. Het kans is wel groot dat naast een lege woning kan je ook in een school, kantoorgebouwen, kerk of kasteel huren. Dit is voor sommige mensen echt een leuke ervaring vooral als je in een kasteel woont. De organisaties die het beheert, willen ervoor zorgen dat de gebouwen of woningen bezet blijven, zodat mensen niet illegaal erin gaan wonen. De huurders betalen er weinig voor om dit te helpen voorkomen.

Tijdelijk huren om te wonen.

Een tijdelijke huurwoning is geniaal voor iemand die met spoed en snel opzoek is naar een woning. Bij een gewone huurwoning is de kans groter dat je daar voor een langere tijd kunt blijven wonen. Maar in het geval van deze soort tijdelijke woningen, kan de organisatie die het beheert ten alle tijden het huur opzeggen. Er kan een opzegtermijn van 14 dagen of 28 dagen voor beide partijen gelden. De opzegtermijn die voor jou geldt, hangt af van de organisatie. Het nadeel is dat je weet maar nooit wanneer je eruit moet. Gelukkig is er een leegstandswet, waarin staat dat je een woongarantie hebt van een half jaar met een tijdelijke huurcontract. Hou je emailberichten en brieven wel goed in de gaten, vooral als je weinig thuis bent.

Verdien je weinig of ben je weinig thuis?

Huurwoningen zijn tegenwoordig heel duur, vooral als je in de drukke steden woont. Terwijl antikraak goedkoop is en begint normaal gesproken vanaf € 265,- p.m. inclusief. Als je iemand bent die weinig aan huur wilt betalen, omdat je weinig thuis bent of veel reist dan is dit perfect voor jou. Je verspilt dan weinig geld aan huur, water en elektriciteit. Wel moet je er rekening houden dat met een huurwoning kan je huurtoeslag aanvragen maar dit geldt niet voor alle antikraak woningen. Dit kan alleen als het om een zelfstandige woning gaat met eigen keuken, badkamer en voordeur. Naast geld besparen, is het makkelijker te betalen door mensen die minder dan de minimumloon verdient. Je moet er wel kunnen aantonen dat je een inkomen van € 500,- per maand verdient met behulp van een IBRI ( inkomensverklaring van belastingdienst).