Gordijnen kopen? Wij hebben handige tips en trucs voor je!

Gordijnen zijn producten die we niet iedere dag kopen en het is dus best spannend om nieuwe raambekleding uit te zoeken. Waar moet je allemaal opletten en hoe zorg je ervoor dat je ook de beste deal krijgt? Je komt in ieder geval tijdens je zoektocht tot de ontdekking dat je enorm veel keuze hebt. Niet alleen uit materialen en kleuren, maar er zijn ook een hoop verschillende soorten verkrijgbaar. De zweetdruppels beginnen zich al op je voorhoofd te vormen, maar er is geen reden tot paniek! Want in onze blog geven we een aantal handige tips en trucs voor gordijnen kopen.

In alle kleuren van de regenboog

Dat gordijnen in alle kleuren van de regenboog verkrijgbaar zijn is wellicht iets te sterk uitgedrukt, maar het moge duidelijk zijn dat ze in enorm veel verschillende kleuren te koop zijn. Je kunt kiezen voor donkere en lichte kleuren, maar ook voor felle kleuren of juist een zachte kleur. De kleur die je kiest is afhankelijk van je persoonlijke smaak, maar let er ook op dat de kleur in je interieur past. Een gordijn kan namelijk een huis- of slaapkamer maken of breken. Je kunt er ook voor kiezen om een speciale kleur te kiezen als je het gordijn de eyecatcher van de kamer wilt maken. 

Gordijnen kopen? Keuze uit veel verschillende soorten materialen

De kleur van het gordijn is belangrijk, maar je moet ook kijken naar de materialen waarvan ze zijn gemaakt. Er zijn verschillende stofeigenschappen waaruit je kunt kiezen en hier speelt zowel de persoonlijke smaak als het interieur een rol in. Het materiaal is in dat opzicht net zo belangrijk als de kleur die je kiest. Wil je echt zeker weten dat je geen miskoop doet? Neem dan gratis samples mee of vraag via een webshop staaltjes aan. Zo kun je thuis het beste bepalen of de keuze die je wilt maken ook daadwerkelijk de goede is. De stofeigenschappen waaruit je kunt kiezen zijn doorgaans: 

  • Dessin;
  • Glanzend;
  • Kreukeleffect;
  • Linnenlook;
  • Velours.

Gordijnen kopen en ophangen

Je gaat gordijnen kopen en dan moet je jezelf niet alleen richten op het gordijn zelf, maar ook op het systeem waaraan je ze ophangt. Je hebt een enorme keuze uit verschillende soorten gordijnrails en roedes en de keuze die je maakt is afhankelijk van welk soort gordijn je eraan wilt ophangen. Zwaardere gordijnen hebben een ander systeem nodig dan lichtere gordijnen. Dat klinkt vrij logisch, maar de verschillen zijn soms marginaal. Om er zeker van te zijn dat je met het juiste pakket huiswaarts keert kun je het beste advies inwinnen bij de specialist. Die kan precies vertellen welke rails of roeden benodigd zijn.

Verduisterende gordijnen kopen of ga je voor inbetweens?

Verduisterende gordijnen zijn een goede keuze wanneer je geen last wilt hebben van lichtinval. Het is dus ook vrij logisch dat deze gordijnen vaak voor in de slaapkamer worden gekozen, maar ze bieden ook uitkomst als je veel thuis werkt of op de dag veel televisie kijkt. Met deze gordijnen kun je het lekker donker maken en heb je geen last van lichtinval. Je kunt ook kiezen voor inbetweens. Die laten weliswaar iets meer licht door, maar ze geven wel privacy. Een groot voordeel is dat jij wel naar buiten kunt kijken, maar dat niemand bij je naar binnen kan kijken.