Hoe voorkom je een executieveiling?

Hoewel een executieveiling in de huidige tijd bijna niet voor te stellen is, komt een noodgedwongen veiling toch nog regelmatig voor. In veel gevallen is de eigenaar dan in een situatie terecht gekomen waardoor hij of zij de hypotheeklasten niet meer kan dragen. De grondslag van de redenen hiervoor zijn op zo’n moment van ondergeschikt belang, het voornaamste doel is dat er zo snel mogelijk actie ondernomen wordt om de executieveiling te voorkomen. Het hoe en waarom lees je in deze blog.

Hoe gaat een executieveiling is zijn werk?

Als je de hypotheeklasten van een woning niet langer meer kunt dragen (en je kunt om wat voor reden dan ook geen afbetalingsregeling met de geldverstrekker overeen komen) dan kan het gebeuren dat je woning gedwongen verkocht wordt. Dit wordt een executieveiling genoemd. Het is een middel die geldverstrekkers kunnen inzetten om alsnog het openstaande hypotheekbedrag te ontvangen. Je woning fungeert namelijk als onderpand van je hypotheek. Het vervelende is dat een geldverstrekker hiertoe over kan gaan zonder tussenkomst van een rechter. De woning wordt in zo’n geval verkocht aan de hoogste bieder en je kunt ervan uit gaan dat de woning voor tientallen procenten minder verkocht wordt dan bij een reguliere verkoop.

Waarom een executieveiling voorkomen?

Doordat een woning voor flink minder verkocht wordt dan bij een reguliere verkoop, kan het gebeuren dat je achterblijft zonder woning maar mét een restschuld. Vanzelfsprekend is dat soort situaties wel het laatste is wat je wilt. Hoewel een executieveiling een uitzonderlijke situatie is, is het wel van belang om dit ten allen tijden te voorkomen.  Je zou immers jezelf tekort doen als je niet hiervoor zou kiezen.

Hoe voorkom je een executieveiling?

Een executieveiling voorkomen is erg belangrijk om zelf de controle over de verkoop van je huis te bewaren. Zo hou je als het ware zelf de touwtjes in handen wat wel zo geruststellend is. Je kunt je hiervoor wenden tot organisaties die hun service hier speciaal op ingericht hebben. Deze organisaties kopen je huis binnen een zeer kort tijdsbestek van je op voor 80 tot 85% van de marktwaarde. Dit is aanzienlijk meer dan de opbrengst van een executieveiling. Uiteraard hoef je bij het doorlopen van dit traject geen courtage-, makelaars- en/of notariskosten af te dragen.

Hoe gaat een snelle verkoop van een woning in zijn werk?

Na het aangeven van je intentie om snel je huis te verkopen, word je binnen een afzienbare tijd bezocht door een makelaar die het huis zal taxeren. Op basis van deze taxatie zal een bod worden uitgebracht. Als hiermee akkoord bent, zal de verkoop binnen een paar dagen geregeld zijn en staat het geld binnen een of twee weken op je rekening. Hiermee kun je (een deel van) de schulden direct afbetalen en is de executieveiling voorkomen. Bron: Directhuisverkopen.com