Huis kopen? Dit is wat jij moet weten!

Wanneer je een huis gaat kopen, staat je een spannende periode te wachten. Misschien heb je al een droomhuis op het oog of misschien ben je nog zoekende. Ga je alleen de grote stap aan of samen met je partner of gezin? Wat jouw situatie ook is, lees eerst even dit artikel door, zodat jij goed voorbereid op huizenjacht kunt.

Oriënteren

Oriëntatie is belangrijk. Kijk eerst even rond. Dat kun je online doen, maar ook fysiek. Pak de auto en rijd door de dorpen, steden of wijken waar jij graag zou willen wonen. Schrijf je voorkeuren ook op. Dit maakt de daadwerkelijke zoektocht straks een stuk eenvoudiger. Wat vind jij belangrijk aan een woning en waar moet jouw woning staan? Met dit overzicht kan de makelaar je straks ook een stuk eenvoudiger van dienst zijn.

De hypotheek

Voordat de huizenjacht daadwerkelijk van start kan gaan, is het belangrijk te weten wat je te besteden hebt. In welke prijsklasse kun jij jouw droomhuis vinden? Ga langs bij een hypotheekadviseur en laat je goed informeren. Uiteraard kun je ook meerdere hypotheekadviseurs bezoeken en zo te kiezen voor de hypotheek die het beste bij jou past.

De zoektocht kan beginnen

De huizenjacht kan nu echt van start gaan. Misschien heb je al wat gezien en kun je daar een bezichtiging plannen en anders pak je je lijstje erbij om zo het juiste huis te zoeken. Bij de zoektocht kun je de hulp van een makelaar inschakelen. Deze weet alles van de omgeving waar jij zoekt. Zo weet een makelaardij in Hoogeveen bijvoorbeeld exact wat er in deze regio op de markt is en kan deze aan de hand van jouw lijstje een selectie van geschikte woningen maken. Samen met de makelaar ga je dan de woningen bezichtigen. Na een eerste bezichtiging heb je vaak al een goede indruk. Toch is het verstandig om het huis nog eens te bezichtigen. Neem de makelaar weer mee. Hij kan je vertellen waar je op moet letten en je misschien wel op zaken wijzen waar je zelf niet bij stil gestaan had.

Een bod uitbrengen

Heb jij jouw droomhuis gevonden, dan kun je een bod uitbrengen. Ook hier helpt de makelaar je graag bij. Hij kan je helpen bij het vaststellen van een goed bod en je helpen met de onderhandelingen. Sommigen vinden het onderhandelen geweldig, anderen doen liever direct een eindbod. Geef jouw voorkeur aan bij de makelaar en hij zorgt ervoor dat het goed komt. Succes met de aankoop van jouw woning!