Verhuizen of verbouwen voor een gunstiger woninglabel?

Veel verhuiswensen ontstaan uit de behoefte aan verandering. Een groter huis, meer ruimte voor jezelf of meer ruimte voor de groter wordende kinderen. Aanpassingen ten behoeve van de mobiliteit worden, doordat we ervoor kiezen om langer zelfstandig te blijven wonen, ook steeds vaker een noodzaak. Zou je dan uit je oude vertrouwde omgeving willen vertrekken en je huis verkopen of zou je liever willen blijven wonen en naar je wensen je huis aanpassen? Deze overwegingen kun je met je makelaar bespreken. De NVM makelaars in iedere hoek van het land, kunnen de waarde van je huis bepalen en kijken wat de financiële consequenties zijn voor de volgende stap. Met die cijfers kun je kijken of het verhuizen of verbouwen wordt.

Verbouwen voor een beter energielabel

Niet alleen de huizenprijzen zijn verlaagd, maar ook verbouwingskosten zijn lager geworden doordat er nog steeds vraag is naar meer werk in de bouwsector. De regering helpt daarbij ook een flink handje mee door de BTW op verbouwingen voordeliger te maken. Dit geldt op vrijwel alle arbeidskosten op verbouwingen van woningen die ouder zijn dan 2 jaar. Verbouwingen die de waarde van je huis verhogen:

  • Uitbouwen of vergroten van je huis, bijv. het bouwen van een serre of een dakkapel.
  • Onderhoud, groot onderhoud, gevels voegen, kozijnen vervangen, schilderwerk, stukadoorswerk.
  • Garage, schuur, carport of een tuinhuis bouwen.
  • Lift of traplift voor invaliden installeren of onderhouden.
  • Riolering en alle andere leidingwerk vernieuwen.
  • Vloer-, dak- en gevelisolatie, dubbel glas aanbrengen.
  • Zonnepanelen installeren.
  • Je tuin herinrichten.

Voor veel van deze verbouwingen geldt op het arbeidsloon het 9% tarief en een aantal zaken op het gebied van isolatie en zonnepanelen kent ook nog andere subsidiekanalen. Daarnaast zijn er legio mogelijkheden om binnen gemeentelijke regelingen op basis van de WMO het huis aan te passen aan verminderde lichamelijke of ook geestelijke mogelijkheden. Dus ga je je huis verbouwen of je huis verkopen? Overweeg dus voor je verhuizing of het blijven wonen in je oude vertrouwde huis en in de fijne wijk opwegen tegen het ongemak dat onderhoud en verbouwing zeker met zich meebrengt. Geef de overweging in ieder geval een kans!

Waarom een energielabel aanvragen?

Het belang van een goed energielabel is groot. Dit vergroot namelijk de kans op een verkoop of verhuur en maakt dat je een hogere prijs kunt vragen voor de woning. Een klein verbetering van milieu label D naar C, of van B naar A heeft al grote gevolgen voor de energiezuinigheid van de woning. Elke investering kun je een paar jaar tijd terugverdienen doordat de energiekosten flink worden verlaagd.

Het nieuwe woninglabel
Sinds 2021 zijn de regels voor het aanvragen van een woninglabel behoorlijk op de schop gegaan. Tot eind 2020 kon dit nog eenvoudig online. Nu moet er een energiespecialist bij je thuis komen op de woning op te nemen. Deze erkend deskundige bekijkt de huidige staat van de isolatie, verwarming en energieopwekking. Op basis van zijn bevindingen en rapport geeft hij een definitief energielabel uit wat het voorlopige energielabel vervangt.