barn door, sliding door, bedroom-3705530.jpg

Schuifdeuren: Leer over de belangrijkste voordelen

Schuifdeuren zijn een functionele oplossing waarmee je de ruimte van de kamer kunt vergroten en de binnen indeling kunt vergemakkelijken. Afhankelijk van de technische mogelijkheden van jouw huis, kunt je kiezen voor schuifdeursystemen die aan de muur worden gemonteerd of die in de muren worden weggewerkt.

Schuifdeuren kunnen van verschillende materialen zijn gemaakt, zoals hout, glas, PVC of spaanplaat. Ze worden gebruikt in alle kamers – in de woonkamer, keuken, badkamer, zelfs de slaapkamer. Bovendien zijn er enkele en dubbelen schuifdeuren.

Ongeacht het type schuifdeur dat je kiest, deze moderne en ergonomische oplossing is geschikt voor vrijwel elk huis of appartement. Dit zijn de wetenswaardigheden over de afzonderlijke systemen en de modellen die op de markt worden aangeboden.

Aan de wand gemonteerde en verborgen schuifdeuren
Afhankelijk van de installatiemethode zijn er twee hoofdtypen schuifdeuren – aan de wand gemonteerde en verborgen wandschuifdeuren. In het eerste geval worden de geleiders aan de muur (net boven de deuropening) of aan het plafond bevestigd. De rail glijdt langs de muur op speciale rails, en het hele mechanisme wordt discreet verborgen door roosters.

In tegenstelling tot wandschuifdeuren, moet bij intrekbare systemen vooraf een opening in de wand worden gemaakt met de afmetingen die overeenkomen met de schuifvleugel. Als je om structurele redenen deze boring niet kunt maken, kunt je extra scheidingswanden van gipsplaat plaatsen. Dan verberg je de deur in de spleet tussen de bakstenen muur en die van panelen.

Soorten materialen
Hier hangt de keuze vooral af van het effect van de schikking die je wilt bereiken, en van het budget dat je wilt uitgeven voor de aankoop en installatie. Je kunt kiezen, glazen schuifdeuren, hout, spaanplaat of multiplex.

Als je van plan bent om glazen schuifdeuren te kopen, kies dan voor de modellen die gemaakt zijn van 8-10 mm dik gehard glas. Ze zijn veilig en vallen bij een botsing uiteen in kleine, niet-afbrekende deeltjes. Glas gebonden met hars of folie heeft gelijkaardige eigenschappen. Fabrikanten bieden verschillende effecten, waaronder een volledig transparant paneel, gematteerd of in een kleur naar keuze.

Deuren van natuurlijk hout van goede kwaliteit zijn de perfecte oplossing voor iedereen die op zoek is naar kwaliteitsproducten en prijs stelt op een doeltreffende inrichting. Als je echter op zoek bent naar een meer economische optie, vindt je in speciaalzaken deuren in houtachtige materialen.

Schuifdeuren – discreet en functioneel
Schuifdeuren zijn een ergonomische oplossing, dankzij welke je gemakkelijk extra ruimte in jouw flat kunt winnen. Het is een goed idee voor kleine kamers, waar elke centimeter telt. In ruime interieurs daarentegen maken zij een vrijere indeling mogelijk zonder de open plattegrond te verstoren.

Een ander voordeel en extra functie van binnenschuifdeuren kan zijn ze te gebruiken als scheidingswand om een ruimte in te delen (bijvoorbeeld om het slaapgedeelte van het kantoorgedeelte van de slaapkamer of de keuken van het eetgedeelte te scheiden).

Bron: bouwbedrijf-zuidholland.nl